Connect with us
img

Top news in world

Як займатися сексом і не завагітніти: свічки, таблетки, спіраль, календар та інші методи | Пояснення

Як займатися сексом і не завагітніти: свічки, таблетки, спіраль, календар та інші методи - Фото

Новости шоу бизнеса

Як займатися сексом і не завагітніти: свічки, таблетки, спіраль, календар та інші методи | Пояснення

100% захист від небажаної вагітності та захворювань, які передаються статевим шляхом, – відсутність сексу, жартують лікарі.
Решта методів має багато «але», які можуть вплинути не лише на розширення родини, а й здоров’я серця, судин та лібідо.
LIGA.Life розібрала різні методи контрацепції з гінекологинями Вікторією Бугро та Оксаною Негрич.

Важливо: усі методи контрацепції, крім презервативів, підбираються виключно з лікарем. Неправильний підбір може шкодити здоров’ю та значно погіршувати якість життя.
Природна контрацепціяУ середньому менструальний цикл жінки складає близько 28 днів. Перший тиждень – це менструація, яка може тривати 2-8 днів. Далі – фолікулярна фаза (10-12 днів), коли відбувається дозрівання фолікула. Наступний етап – овуляція (12-16 днів), згодом – період жовтого тіла (16-25 днів).

За допомогою календаря жінка вираховує ймовірну дату овуляції, коли слід утриматись від статевого життя через високий ризик завагітніти.
«Попри те, що цей метод безкоштовний і доступний, він ненадійний та часто дає збої. Складно лише за календарем вирахувати точне настання овуляції. Адже на нас впливає стрес, харчування, коливання ваги та багато інших чинників, які можуть змінити менструальний цикл», – пояснює Вікторія Бугро.
Альтернатива – поєднання календарного методу з дослідженням цервікального слизу – речовини, що формує «місток», яким сперматозоїди можуть безпечно дістатися порожнини матки. 
Як його дослідити? Після закінчення менструації жінка має стежити за виділеннями. Спочатку їх дуже мало, але з часом починає формуватися тягуча нитка. Чим ближче до овуляції, тим більш тягучою вона стає. Після того, як овуляція відбулась, слиз змінює свої властивості. Він перестає бути прозорим та тягучим. Стає схожим на крохмаль, розведений з водою. 
«Після цього можна безпечно займатися статевим життям. Але це не завжди працює. Адже сперматозоїди живуть у статевих шляхах жінки до 7 днів і зберігають свою здатність запліднювати. Тому якщо невдало порахувати дні, то ймовірність завагітніти висока», – пояснює Вікторія.
До того ж він має сенс лише для жінок з регулярним циклом і протипоказаний жінкам, які не планують вагітність або мають медичні застереження щодо її настання, стверджує Оксана Негрич.
«Гормон пролактин гальмує роботу яєчників. Яйцеклітина та фолікули не дозрівають, відповідно – протягом 6 місяців після пологів дуже низька ймовірність завагітніти. Але цей метод працює не завжди. У цьому вас можуть переконати мами дітей з різницею у рік», – пояснює Вікторія.
Лактаційна аменорея можлива, якщо виконані певні умови:
частота прикладання дитини до грудей. За словами Оксани, інтервал не має перевищувати понад 6 год вдень та 4 вночі;
відсутність догодовування та зціджування;
менструація ще не відновилась. Якщо вона повернулась, значить у попередньому циклі була овуляція.
«Особливо цей метод заборонений жінкам, яким рекомендували мати 1,5-2 роки інтервалу між вагітностями, наприклад, після кесаревого розтину», – додає Оксана.

Бар’єрна контрацепціяЦе надійний метод, здатний захистити не лише від небажаної вагітності, а й захворювань, які передаються статевим шляхом. 
«Вільна частина жіночого презерватива, яка виступає з піхви, широка та об’ємна. Її можна розгорнути та механічно прикрити вульву. Це захищатиме жінку, наприклад, від герпесу чи папілом, які передаються статевим шляхом», – запевняє Вікторія.
Проте обидві лікарки наголошують: слід стежити, щоб член не ковзнув між стінками піхви та зовнішньою частиною презерватива.
Інакше він не виконає свою функцію. Також можливі випадіння та зісковзування.
На відміну від чоловічих презервативів жіночі складно знайти у вільному продажу в аптеках, але вони доступні в секс-шопах та онлайн-магазинах.
«Його можна вводити в піхву задовго до статевого акту. Ніхто не знає, чим закінчиться побачення, але ви вже будете готові», – додає гінекологиня Бугро.

Відео: Youtube-канал «Planned Parenthood»
Був популярний серед попередніх поколінь жінок. Він щільно прилягає до шийки матки, прикриваючи її, і утримується завдяки присмоктуванню. Механічно створює перепону для проходження сперми.
Існує два види ковпачків: металевий та еластичний. Перший уже майже не використовують.
За словами Вікторії, існує кілька незручностей використання ковпачків:
підбирається лише з лікарем. Адже жінці треба точно знати форму, нахил та розмір шийки матки; 
потребує знезараження;
їх не так легко знайти.
З іншого боку, це економний варіант, адже придатний до багаторазового використання.
Це речовини, які погіршують якість сперми: сповільнюють сперматозоїди та сприяють їх загибелі в піхві. Виготовляють сперміциди у формі: паст, свічок, кремів. 
«Їх вводять в піхву не раніше ніж за 5 хв до статевого акту, і не пізніше, ніж 15 хв. Вони розчиняються в піхві, створюють плівку або піну, змінюють рН на різко кислий і негативно впливають на сперматозоїди», – пояснює Вікторія.
Серед недоліків:
можуть руйнувати не всі сперматозоїди, а тому не дуже надійний метод контрацепції;
необхідно перервати романтичний момент для введення;
багато жінок мають алергічні реакції або подразнення;
можуть витікати та псувати відчуття, зовнішній вигляд або давати специфічний запах.
«Цей метод підходить не всім. Його можна використовувати додатково, наприклад, з іншими бар’єрними контрацептивами. А деякі презервативи додатково містять сперміцидну змазку», – пояснює Оксана.
Внутрішньоматкові контрацептиви
Серед розповсюджених – спіралі, які вводять безпосередньо в матку. Вона заважає сперматозоїду проникнути в маткову трубу.

«Спіралі бувають двох видів – гормональні та не гормональні. Останні встановлює лікар на тривалий період – до 10-12 років», – пояснює Негрич.
Проте Бугро не дуже любить цей метод. Серед причин:
спіралі – це чужорідне тіло в порожнині матки, яке провокує запальні зміни ендометрію;
«вуса» спіралі стирчать назовні шийки матки. З одного боку це зручно для видалення контрацептива. З іншого, це небезпечний «місточок» щодо проникнення інфекцій в порожнину матки. Особливо це стосується жінок, які мають кілька статевих партнерів або стосунки з необстеженим. За словами Вікторії, так збільшується ризик поширення інфекції на тіло матки, труби та яєчники. Таким жінкам слід поєднувати спіраль з презервативом;
спіралі обростають мікроорганізмами, які з часом формують біоплівку. З часом це може призвести до запалення слизової тіла матки – ендометриту.
«Також є спіралі з вмістом гормону левоноргестрелу. Їх часто використовують з лікувальною метою, наприклад, при ендометріозі, вузлових міомах тіла матки, гіперплазії ендометрія. У цих станах жінка втрачає багато крові, а відповідно – заліза. Має анемію. Тоді ці гормональні спіралі допомагають зменшити кровотечу», – пояснює лікарка Бугро.
«Для гормональних спіралей існує набагато менше протипоказів, ніж для комбінованих оральних контрацептивів (КОК). Це гормон, але в більшості випадків він діє місцево, тобто суто на матку. Всмоктування в кров і загальна дія дуже мінімальна», – додає Оксана.

Гормональні контрацептиви
Діляться на дві групи залежно від дієвої речовини: комбіновані естроген+гормон прогестинового ряду або просто прогестерон. Від дієвої речовини залежить механізм дії, побічні ефекти та протипоказання.

Мають найвищий індекс Перля (ефективність захисту від небажаної вагітності) – 99% за умови правильного використання. Їх вживають щоденно з першого дня гормонального циклу в один і той само час доби, зазвичай перед сном.
Вони містять і естроген, і прогестин. Механізм дії – блокування овуляції. 
«Додатково можуть впливати на шийку матки, не даючи сперматозоїду навіть проникнути туди, тому що згущують цервікальний слиз і можуть впливати на слизову оболонку матки – ендометрій», – додає Оксана.
Проте не всім жінкам підходить цей вид контрацепції. 
Вікторія радить перед призначенням дізнатися овуляційний резерв – ступінь забезпечення жінки яйцеклітинами. Для цього треба здати аналіз на антимюллерів гормон (АТМ) та пройти дослідження фолікуло-стимулювального (ФСГ) та лютеїнізувального (ЛГ) гормонів. 
«Я б не радила призначати гормональну контрацепцію жінками, які мають низькі показники цих гормонів. Тому що у них може бути обмежений репродуктивний вік, а застосування тривалої гормональної контрацепції може гальмувати гіпофіз та гіпоталамус, які регулюють менструальну функцію. Таких жінок потім складно вивести зі стану аменореї – відсутності менструації терміном більше як пів року», – пояснює Бугро.
Також вона радить звернути увагу на прогестиновий компонент КОКів. Тому що жінки, які мають проблеми зі шкірою та жирністю волосся через підвищений рівень чоловічих гормонів, показаний один прогестерон. А жінкам з ендометріозом – інший. Тож важливо розглядати кожну ситуацію індивідуально. 
Існують моно-, дво- та трифазні КОКи. Вони відрізняються вмістом гормонів. В однофазних він сталий, у двофазних доза естрогену змінюється 2 рази, а в трьох – 3.
Режим застосування пігулок може бути різним. Наприклад, 21 день приймання та 7 відпочинку або пролонговані варіанти – 6 місяців приймання і 7 днів відпочинку. Також є режим – 24 дні приймання гормонів + 4 дні плацебо або 26+2.
«Більшість пігулок можна приймати тривалий час, якщо немає протипоказань. Щорічний візит до гінеколога допоможе виявити, чи в процесі приймання не з’явились нові чинники ризику», – пояснює Негрич.
Серед них:
ризики тромбоемболічних ускладнень;
зміни емоційного фону. За словами Вікторії, він може стати більш плоским: те, що тішило, більше не тішить, а й те, що дратувало, не дратує;
зниження лібідо;
сухість під час статевого акту через згущення цервікального слизу та зменшення кількості виділень.
Також поширеним твердженням є те, що КОКи сприяють набору ваги. Лікарки переконують, що жінка дійсно може погладшати, але не через препарати, а через збільшення апетиту, затримку води в організмі чи незбалансоване харчування. Також з віком ризик набору ваги збільшується.
«Цей міф сягає корінням ранніх контрацептивів. Тоді це були ударні дози, які дійсно могли сприяти набору ваги», – пояснює Оксана.
КОКи також мають не контрацептивний ефект. Їх можуть виписувати жінкам з інтенсивними болючими місячними або для покращення стану шкіри/волосся. 
Вони мають дві форми – таблетовану та ін’єкційну – та містять лише прогестерон.
«Під дією цих контрацептивів організм думає, що він вагітний. Відповідно блокується функція яєчників, а яйцеклітина не дозріває», – пояснює Вікторія.
Головна перевага – дозволені жінкам при грудному вигодовуванні та тим, хто має протипокази до естрогеновмісних контрацептивів. 
«Проте вони менш надійні, ніж інші гормональні контрацептиви. Зокрема, порушення схеми приймання може легко відновити консистенцію слизу. Відповідно – сперматозоїд проникне, і може відбутися вагітність», – зазначає Оксана.
Також приймання цих препаратів збільшує ризик набору ваги і може сприяти нерегулярним кров’яним виділенням, додає Бугро.
«Ін’єкційна форма зручна, тому що деякі препарати можна використовувати раз на 3-6 місяців. Але в цьому ж їхній недолік. Тому що вилучити цей контрацептив з організму складно», – пояснює Вікторія.
Вони також мають не контрацептивний ефект, і призначаються жінкам, які лікують ендометріоз. 
Містять гормони естрадіол та специфічний прогестин. Гормони всмоктуються через шкіру. 
«Жінка самостійно клеїть пластир на зручне місце (стегно, живіт, передпліччя) у перший день менструації. Змінити слід на 8-15 день. На 22-й його слід зняти та наклеїти новий на 29-й – перший день умовного циклу. Він водостійкий, тож можна з ним купатися та приймати душ», – пояснює Вікторія.

Також містить і прогестиновий, і естрогеновий компонент. 
«Жінка може самостійно ввести його в піхву. Тривалість використання – 21 день. Але воно може випасти. Головне – не панікуйте, промийте і вставте назад. Якщо випало та загубилось, вже складніше. Залежить від того, на який день циклу це сталося, скільки часу його не було і чи були в цей час статеві контакти. Залежно від цього, можуть бути різні варіанти розвитку подій», – пояснює Негрич.
Цей засіб не підійде жінкам з підвищеною тривожністю. Тому що вони будуть постійно переживати, чи не випало кільце. Це не дасть розслабитись під час статевого акту, додає Вікторія.
Лікарки наголошують: усім жінкам та дівчатам важливо знати, що така контрацепція існує. Адже це не так шкідливо для організму, як переривання небажаної вагітності.
«Її використовують лише в екстрених випадках: порвався презерватив під час сексу, невдалий перерваний статевий акт, зґвалтування. Вони мають форму 1-2 пігулок з ударною дозою гормонів, які слід випити якомога швидше після статевого акту. Не пізніше 72 год», – пояснює Оксана.
Гормони впливають на ендометрій та відтерміновують овуляцію. Відповідно – вагітність не настає. 
Це метод не на кожен день. Адже може викликати порушення 1-2 менструальних циклів та давати побічні ефекти: нудоту та головний біль. Якщо застосовувати цей метод часто, то можна завдати шкоди печінці, гіпофізу, гіпоталамусу та мати такі проблеми, як тромбоз, тромбоемболія та гальмування гормональної регуляції менструальної функції. 
Стерилізація
Це хірургічний вид контрацепції, який доступний і жінкам, і чоловікам. У жінок – це створення перепони на шляху сперми, зокрема перев’язка маточних труб.

«У більшості випадків ця контрацепція остаточна. Але не завжди. При невдало зав’язаному хірургічному вузлику, прохідність може відновитися. Але це один з найнадійніших способів контрацепції», – пояснює Вікторія.
Але стерилізація має бути свідомою. Тобто жінка розуміє, що не хоче більше дітей, тому йде на такий крок.
Негрич не рекомендує застосовувати цей вид контрацепції жінкам молодого віку, які ще не мають дітей: «Сьогодні ви не хочете дітей, а через 2 роки все може змінитися».
Перерваний статевий акт – це контрацепція?
Фактично еякуляція за межами статевих органів – це не засіб контрацепції. До того ж, це ненадійний спосіб і не дуже зручний.

«За статистикою, приблизно 25% пар, які застосовують цей метод, вагітніють впродовж року. Досі є дискусії стосовно наявності в передсім’яній рідині можливих сперматозоїдів. Тому можливість зачаття все одно існує», – пояснює Оксана.
Додатковий недолік – обмеження статевого акту в часі. Партнери не можуть на 100% розслабитись, тому що мають контролювати себе.
«Це не дуже добре для здоров’я та психіки чоловіка. Урологи стверджують, що статевий акт – це рефлекс, який замикається на рівні спинного мозку. Але «включення» голови призводить до постійного напруження та неможливості розслабитись», – пояснює Вікторія.
Як обрати метод контрацепції
Усі види контрацептивів, крім презервативів, мають підбиратися виключно з лікарем. Зазвичай гінекологи беруть до уваги:
вік жінки;
кількість вагітностей;
кількість пологів;
плани завагітніти. «Наприклад, якщо жінка через рік планує стати мамою, немає сенсу ставити їй внутрішньоматкову спіраль, яка діє 5 і більше років», – пояснює Оксана;
кількість та постійність статевих партнерів. Чим більше партнерів, тим вищий ризик зараження інфекціями;
спосіб життя. «Якщо це молода дівчина, яка живе яскравим життям, то для зручності краще гормональна контрацепція: КОК, чисто прогестинові препарати або гормональні пластирі», – стверджує Бугро;
супутні захворювання;
супутні вигоди від контрацепції. «Наприклад, будь-який гормональний вид контрацепції може додатково лікувати та поліпшувати якість життя чи косметичні прояви», – пояснює Вікторія;

артеріальний тиск;

приймання інших препаратів.
«Також лікар може призначити базові аналізи: ПАП-тест або цитоморфологічне дослідження, урогенітальний мазок, ультразвукове дослідження органів малого тазу, молочних залоз, дослідження коагулограми (щоб оцінити ризики тромбоутворення), біохімічні профілі – печінкові та ниркові (щоб не нашкодити здоров’ю печінки і нирок). Це той мінімум, який бажано зробити», – пояснює Бугро.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl+Enter.


Source link

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

More in Новости шоу бизнеса

To Top
Top