Connect with us
img

Top news in world

Втратили 20 тис. доларів, запустили бізнес з партнером. Інтернет-підприємці розповіли про свої найбільші факапи

Втратили 20 тис. доларів, запустили бізнес з партнером. Інтернет-підприємці розповіли про свої найбільші факапи

Новости маркетинга

Втратили 20 тис. доларів, запустили бізнес з партнером. Інтернет-підприємці розповіли про свої найбільші факапи

Розпитали інтернет-підприємців про їхні головні помилки та провали в бізнесі: що пішло не так, до чого це призвело та які висновки зробили.
Досвідом поділилися: Костянтин Сушильников з Modna Fishka та On Opt, Антон Довганін з Gummy, Юрій Пирч з К2, Дмитро Магоня з «Позолотки», Михайло Клячко з Mnews та Антон Бойко з «Одежки от Антошки».
Костянтин Сушильников, інтернет-магазини косметики та аксесуарів Modna Fishka та On Opt
Довірився посереднику — втратив 20 тис. доларів
У 2014–2015 роках був період, коли курс гривні постійно змінювався, і ці стрибки було важко передбачити. Водночас ми регулярно потребуємо валюту, щоб оплачувати поставки товарів з Китаю.
Костянтин СушильниковПоступово в мене склалися довірливі відносини з одним обмінником. Я давав їм гроші наперед, натомість вони пропонували більш вигідний курс — на 5–10 копійок дешевше.
Проте одного дня дівчина, з якою я контактував, просто пропала, а обмінник — закрився. Я досі не знаю, чи з нею щось сталося, чи то був обман — але вона залишилася мені винною 20 тис. доларів. Для нас на той момент це не були останні гроші, проте в будь-якому разі це була відчутна втрата.
Був ще один подібний випадок: коли ми тільки почали замовляти товари в Китаї, то спілкувалися з місцевими виробниками через посередника. Кілька років працювали разом: також платили наперед і отримували за це знижки та трохи більшу швидкість поставок. Проте одного разу товар так і не прийшов, а посередник зник з 6–7 тис. доларів.
Вести ділові відносини на одних лише домовленостях без жодних контрактів — це має бути свідомий ризик. Особисто я не відмовився від нього, проте завжди розумію, що можу втратити гроші. Найкращий варіант — замовляти менші партії та ризикувати тільки такими сумами, які не дуже боляче ударять по гаманцю у разі втрати.
Антон Довганін, інтернет-магазин дитячих товарів Gummy
Не підготувався до сезону — втратив прибуток та клієнтів
Листопад 2019 року. На той час я вважав себе досить досвідченим підприємцем, адже наш інтернет-магазин успішно працював вже трохи більше року. Наближалися новорічні свята, показники замовлень приємно росли. Ми обробляли їх втрьох і раділи непоганому заробітку. Реклама стояла з середньо-високими ставками, і ми просто заробляли гроші, не дивлячись в майбутнє.
Антон ДовганінА потім прийшов грудень. Замовлення почали наростати, як снігова куля. Одного дня ми о 19 годині зрозуміли, що не встигаємо обробити все, хоча зазвичай справлялися до 18. На наступний день ми вже працювали до ночі, але знову не встигли.
Більш того, ми втратили точку контролю — не мали часу стежити за забором посилок і розсилати покупцям SMS. Через кілька днів наш ресурс та лінії почали займати покупці, які не отримали свої накладні. Деякі з них відміняли замовлення і зверталися до інших магазинів. Деякі виплескували негатив у дзвінках та відгуках.
Тільки тоді ми зрозуміли, що треба терміново зупинятись. Всіх грошей не заробиш, а от втратити репутацію — набагато простіше, ніж відновити. Ми зупинили рекламу на деяких каналах, зменшили рекламні ставки на Prom.ua та почали підтягували хвости і закривали проблеми з клієнтами.
З тих пір планування — невід’ємна частина роботи. По-перше, ми впровадили автоматизацію, яка збільшує продуктивність менеджера з продажів в два–три рази. По-друге, найняли ще одного співробітника. Нехай ми витрачаємо деякий ресурс на його утримання у «низький» сезон, коли із замовленнями може впоратися і менша команда, — проте так ми завжди готові до пікових навантажень перед святами.
Юрій Пирч, компанія «К2 — реклама інтернет-магазинів»
Через упередження набрав неправильну команду
Для мене чи не найскладніший процес у бізнесі — формування команди. В моїй голові жили упередження: «Ніхто не зробить краще за мене», «Немає відповідальних людей», «Не вистачить грошей на зарплату фахівцям». Проте жага до тривалих подорожей завжди мотивувала мене до розвитку.
Юрій ПирчСтаном на осінь 2019 року мій бізнес працював пів року, в команді були я і мій помічник. Кількість клієнтів росла, а на листопад я запланував двотижневу подорож у Непал. Зрозумів: якщо не сформую команду зараз і не делегую їй ведення проектів, то накриється і моя подорож, і мій бізнес.
Вже тоді мав чітке розуміння, що будую компанію, співробітники якої працюватимуть віддалено. Але на той час у мене було переконання, що віддалену роботу і часткову зайнятість люди сприймають як тимчасову халтурку. Також побоювався, що через відсутність офісу у компанії буде велика плинність кадрів.
Як наслідок — перший склад команди К2 мав несерйозне відношення до роботи. У більшості працівників була основна зайнятість в офісі, а нашими проєктами вони займалися у вільний час. Я постійно чув відмазки: «Я не можу бути на онлайн-нараді, бо в мене шеф за спиною ходить», «Я не встигаю доїхати до офісу, бо стою у заторі», «Зараз не зручно говорити, бо виїхав на об’єкт по основній роботі».
У грудні 2019 року я повернувся з Непалу і зрозумів — далі так бути не може. Довелося розформувати майже всю команду і шукати нових людей. Але цього разу почав з того, що змінив власне ставлення до віддаленої роботи і гнучкого графіку. Я став позиціонувати це як найкращу умову роботи в К2, адже з нами можна працювати з будь-якої точки світу, де є інтернет. Також перестав розглядати кандидатів, які мали основне місце роботи і шукали додатковий заробіток. Натомість в описі вакансій та на співбесіді наголошував, що шукаю людей на довгу перспективу.
В результаті до команди приєдналися відповідальні надійні люди, з якими ми працюємо по сьогодні. Вірте в те, що ви робите, транслюйте свої цінності — і до вас потягнуться потрібні люди.
Дмитро Магоня, інтернет-магазин біжутерії «Позолотка»
Не викупив домен вчасно — переплатив 2 тис. доларів
При створенні бренду я запустив магазин на сайті Pozolotka.com.ua, але не викупив всі доступні домени Pozolotka. Спочатку бізнес чудово розвивався, але приблизно через рік нам стали надходити дивні дзвінки. Клієнти повідомляли, що оформили у нас замовлення — а оператори не знаходили їх у системі.
Дмитро МагоняМи стали уточнювати деталі. З’ясувалося, що недобросовісний конкурент створив сайт-дублікат на Prom.ua: скопіював наш дизайн сторінок, логотип, фірмові банери. Я звернувся до адміністраторів платформи, і вони видалили цей сайт.
Після цього я вирішив придбати всі вільні домени з нашою назвою, щоб запобігти подальшим спробам скопіювати наш бренд. Виявилося, домен Pozolotka.com викупив якийсь німець і виставив його на продаж за 4 тис. доларів. Після переговорів мені вдалося придбати його за 2 тис. доларів. Хоча якби я подбав про це напочатку, коли бренд ще не був відомим, то витратив би всього 60 доларів.
Так я зрозумів: при запуску бізнесу варто купити всі можливі домени, які пов’язані з брендом. На старті це коштує копійки — в порівнянні з тим, які витрати можуть бути в майбутньому.
Михайло Клячко, агенція інтернет-маркетингу Mnews
Запустив бізнес разом з партнером — зазнав збитків
Одного разу клієнт нашої агенції запропонував мені створити спільний проєкт — інтернет-магазин. У майбутнього партнера був великий досвід роботи у офлайн-продажах, і мені здалося, що об’єднати зусилля — чудова ідея.
Михайло КлячкоМи визначили список зон відповідальності: партнер взяв на себе обробку замовлень, логістику та облік фінансових показників, а я — супровід нашої інтернет-платформи та залучення замовлень. Досить швидко наша команда створила сайт, наповнила його товарами і запустила рекламу.
Вже на другий місяць у нас пішли продажі. Тоді ми зіткнулися з першим дзвіночком: команда партнера не встигала вести операційний облік та обробляти замовлення — не були готові до тієї швидкості, яку диктує робота з інтернет-магазином.
За чотири місяці ми за допомогою маркетингу розвинули проєкт до обороту в 500 тис. грн на місяць. Але через відсутність обліку фінансових показників, повільну роботу кол-центру і непродуману логістику в нас з’явилася низка проблем: від великого відсотку відмов та повернень до касових розривів та збитків.
Тоді я призупинив фінансування проєкту та співпрацю. Зрозумів, що краще зафіксувати збиток, ніж продовжувати його збільшувати. Ми з партнером залишилися в нормальних відносинах, вже через короткий час він визнав свої помилки і відшкодував мені частину збитків, які утворилися з його вини.
Для себе зробив кілька висновків:
Коли разом із партнером у спільному бізнесі буде задіяна його команда, вам важливо знати навички не тільки партнера, а і команди. Я намагався оперативно навчити працівників, проте це не призвело до результатів, адже сам партнер не вірив в необхідність змін в його команді.
Якщо вже в перший місяць у компанії немає чіткого операційного обліку, не можна масштабувати цей проєкт далі. Адже ціною стануть збитки — навіть якщо бізнес показує чудову динаміку зростання і хороші показники по вартості залучення клієнта.
У бізнесі немає слова «шкода». Є зобов’язання, і будь-яке прострочення завжди призводить до негативних наслідків. Якщо ви бачите, що партнер не виконує свою частину роботи, не тягніть з рішенням. Фіксуйте збитки та змінюйте фокус на ті напрямки, які приносять дохід.
Антон Бойко, інтернет-магазин дитячого одягу «Одежки от Антошки»
Не вірив в онлайн-торгівлю — ледь не упустив можливість
До запуску інтернет-магазину я продавав дитячий одяг в офлайні: мав дві роздрібні точки в Києві. Ми кожного місяця зростали — проте в 2018 році з’явилися чутки, що нас чекає рейдерский захват ринку, де розташовувалися магазини.
Антон БойкоЦе була середина літа — саме час робити закупки, готуватися до «високого» сезону у серпні. Але переді мною стояла дилема: чи вкладати кошти в товар, чи закрити бізнес, доки ми не понесли збитки. Закривати вкрай не хотілося, адже загалом справи йшли чудово, наш одяг користувався попитом.
Через кілька тижнів ринок справді відвідали «тітушки», але ми знайшли спільну мову, і магазини продовжили працювати. Тоді я нарешті закупив нову партію товару, торгівля йшла своїм ходом. Аж раптом через два місяці мої точки все ж таки знесли.
В мене не було вільних грошей, щоб облаштувати новий магазин, адже всі кошти було вкладено в товар. У цей час руки зовсім опустилися, і я вирішив взяти паузу на кілька місяців.
Згодом я почав шукати собі іншу роботу та водночас створив інтернет-магазин на Prom.ua, щоб розпродати залишки одягу. В онлайн-торгівлю не вірив: думав, нехай просто все продається в пасивному режимі.
Але наступив перший локдаун, зацікавленість покупців до інтернет-покупок стрімко зросла. Я вирішив скористатися ситуацією і не просто більш активно розвивати свій магазин, а й інвестувати у власне виробництво одягу. У першу партію вклав 10 тис. грн, і справа полетіла. Відтоді впевнено зростаємо.
Невдачі на певному етапі не повинні вас зупиняти. Навіть якщо здається, що все погано, треба не здаватися, працювати — і ви побачите можливості, про які раніше навіть не здогадувалися.
Читайте також: «Два роки тому святкували 15 замовлень на день. Під час карантину досягли 100 ». Як молода сім’я запустила інтернет-магазин з продажу кави.
Долучайтеся до нашого Telegram-каналу, щоб слідкувати за актуальними новинами та не пропускати корисні матеріали.


Source link

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

More in Новости маркетинга

To Top
Top